En obeaktad egenskap!

ghira

I samhället utrustar man många allmänna som privata ställen med bevakad kamera med ett klart syfte för alla, vilket är att upprätthålla säkerheten och därmed öka tryggheten.
Självklart att de som har tänkt sig begå ett brott inte riktigt glada är för det och många gånger tänker till flera gånger hur de ska agera så kameran inte fångar upp dem.
Det finns en bortglömd egenskap som egentligen har samma funktion som en bevakningskamera för att öka säkerhet och trygghet för samhälles kvinnor. Den kallas för ”ghira”.

Vad är ghira egentligen? Man kan kanske beskriva detta arabiska ord så här; att vara mån och värnande om familjen och framför allt om kvinnorna i familjen.

Imam Sadiq(A) säger: ” Den mannen som inte har ghira, är en människa med omvänt hjärta.” [Wasael al-Shia, vol. 7, S. 108]

Varför är det så stor betoning på uppbyggandet av denna egenskap hos män?

Jo, Om man granskar dagens samhälle ser man djupa spår av saknad av denna rekommenderade egenskap. Det var mest efter förekomsten av feminismen som den islamiska väl hyllade egenskapen hos troende män numera ändrat värde och numer uppsätts som en negativ och gammalmodig egenskap.

Inte minst för att ghira har hos vissa okunniga blinda troende nedsmutsats då det tidigare uppfattats och använts som ett medel för våld istället för skydd.

De här människorna har omedvetet medverkat till att omvärlden utnyttjar deras felaktiga uppfattning av frågan för att få oss troende att se ner på denna gudomliga egenskap och betrakta den som en begränsning till kvinnan.

Dessvärre har de flesta av oss troende gått så djupt med denna farliga tanke så att en troende framför en annan troende har svårt att tala om det eller visa sin ghira. Så långt att vi inte alls vill erkänna hur välrekommenderad och till och med obligatorisk definierad denna egenskap är enligt Gud och Ahl al-Baits(A).

Men är det verkligen en egenskap som nekar kvinnas frihet och fristående personlighet?

Kameraa

Män kan fungera som en bevakningskamera då de har bättre syn på hur andra icke Gudsfruktiga män kan skada kvinnan som hör till ett högt värde, är vacker och ömtålig. Därav har Gud pliktad mannen att skydda henne framför eventuella kommande faror. Det är det som kallas för ghira. Observera eventuella förekommande och inte när det redan har hänt! Ty när kvinnans ömtåliga själ skadas av en beträffande fara är det redan försent oavsett hur hårt straff gärningsmannen får.

ladda ned

اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ

Vägled oss på den raka vägen

 

Denna vers läses minst 5 ggr om dagen av varje muslim som ber de obligatoriska bönerna dagligen. Jag har länge reflekterat över denna vers och enbart tanken på den, speciellt under bönen, ger en speciell gripande känsla.

När jag funderar på detta inser jag att vi varje dag ber Gud om vägledning. Vi, bokstavligt, erkänner varje dag om att vi INTE klarar oss igenom detta liv på rätt väg om inte Allah vägleder oss. Detta ger en större förståelse om varför Profeten(S) innan sin död uppmanade oss att ej sluta upprätta bönen. Detta ger en större förståelse om varför Gud i koranen sagt till oss att bönen hindrar en från sedefördärv.

Det innebär att vi varje dag har chans att utvecklas till det bättre och få en stråle vägledning. En stråle för varje gång vi säger det med insikt och koncentration. Alltså måste det innebära att man ALDRIG är färdig vägledd. Oavsett hur ”religiös” och ”troende” man är, så finns det alltid rum och möjlighet för hjärtat att utvecklas och vägledas mer.

Relationen mellan vägledning och hjärtat påminner om relationen mellan kunskap och hjärnan. Ju mer kunskap man förvärvar desto mer känner man att det finns att lära.

När kommer ”imorgon”?

girl-162474_1280

Har ni märkt att när man väl har bestämt sig för att börja med en god handling eller kanske sluta med en felaktig vana så vill man starta tillämpa det från nästa dag? Många gånger kan man känna att det är skönare att skjuta upp det till imorgon. För detta kan man komma med många svepskäl för att övertyga sig själv och sitt nafs (jag). Fast när morgondagen börjar så får man samma känsla om och om. Dagarna går och ”imorgon” kommer aldrig!

Med tiden så hinner glöden släckas och hopplösheten ta över. Man känner att man står stilla på sin plats och utvecklas inte, men många gånger känner man också att man backar och tappar motivation och vilja för att gå framåt. Allt detta för att man inte tog vara på tiden och inte beslutade sig för att börja samma dag, samma minut och samma sekund.

Tiden tickar och vi vet inte när och var den kommer att sluta för oss, så varför inte bara bestämma sig för en sak och agera efter det på en gång? Varför låta glöden dö ut? Har ni också tänkt på detta?

Kan skönhet vilseleda?

IMG_1849

Domedagen var full av stoj. Kvinnan stod där ångestfylld.
Plötsligt, utan någon förord skrek hon:
”O GUD! …
Du har Själv skapat mig VACKER!
Du gav mig Själv DRIFTEN att söka efter skönhet!
Det var det som orsakade att jag inte kunde…”
Innan hennes ord skulle ta slut hämtades Mariam(A). Den heliga Mariam(A)!
Så fort hennes blick mötte Mariams(A) ansikte blev hon häpnad över den otrolig vackra skapelsen.
”Har aldrig sett vackrare kvinna än henne”, mumlade hon av förundran.
Hon blev då oerhörd skamsen av Mariams(A) kyskhet…
Inga ord hade hon längre att komma med…

Ett dagligt avbrutet rop!

IMG_0794

Allah-o-akbar!

Månadsfakturor!
Kvällens fotbollsmatch!
Varför ringde hon inte!
Vilken bil har han köpt!
Jag kunde svara honom så, istället!
Måste skicka ansökan senast imorgon!
Om jag kunde övertyga chefen!
Ska lägga till det i inköpslistan!
Bjuder bara Majid o Ali till bio denna helg, inte Hassan längre!
Oj, glömt svara det där mailet!

Assalamo ‘alaikom wa rahmatollahe wa barakatoho

Har ni märkt? … i våra böner finns allt utom Gud!

Kärlekens näste

Blue-bird-s-nest_1024x768

Du skall veta; sannerligen kommer de ödmjukas och uppriktigas hjärtan att dra sig till dig som fåglarna dras till deras nästen.” – Imam Askari(A) till Imam Mahdi(AJ).

Är likt en vilsen fågel letandes. Moln och dimma har länge skuggat över synen. Vinden har slagit i hårt, fräst i och styrt vingarna bort. Utsliten och tärd, har jag länge drivits bort från plats till plats, och försökt med ett kraftsvagt motstånd att hitta rätt – men förgäves.

Men min älskade, hjärtat har innerligt längtat till att kvittra i ditt namn igen. Har verkligen längtat hem, till nästet med din kärlek. Hjälp oss, vid heligheten av dessa dagar med Imam Askaris(A) födelse, att leva utefter Imam Askaris(A) ord och fylla våra hjärtan med ödmjukhet och uppriktighet i allt vi gör, så att du också finns med i allt vi gör. Låt oss som en enhetlig, kraftfull ström av fåglar närma oss – för att hitta rätt inshaAllah och hålla fast vid det.

Vad följer jag egentligen?

IMG_3759

Så fort man stöter på denna fråga dyker det upp ett svar i hjärnan med all stolthet.

Det värdiga svaret hos de flesta av oss är att jag självklart följer Allah! Vad annars skulle jag följa? Jag tänker inombords att jag ber, fastar och ev. bär på slöja. Det gör jag endast för Allahs skull, eftersom hela mitt liv är baserad på Honom. Det är de tankarna som kan dyka upp i följd av denna frågeställning.

Dock är det egentligen inte så svårt att bevisa det motsatta för sig själv. Det räcker att man granskar sina dagliga handlingar och tankar och sin dagliga strävan, för att se hur Gud många gånger blir bortglömd oavsett små eller stora frågor i livet.

Utöver att våra själar är fyllda av avundsjuka, arrogans, lögn och mycket annat, så kan vi lätt glömma Honom när vi ska välja mellan det vi själva önskar och det som gör Honom belåten. För att göra det tydligare kan vi dra några exempel.

Hur agerar jag om jag är en troende kvinna med hijab som har valt en utbildning vilken tvingar mig att bära kortärmade plagg under utbildningens gång eller i mitt framtida yrke? Med en stor sannolikhet väljer jag, och med många bekräftelsen från min omgivning, att gå med det, i pris att fortsätta med min utbildning trotts att jag i den frågan bortser från Allahs ord.

  • ”Jag kan inte leka med min framtid. ”, säger en viskande röst inom mig.

Om jag sätts inför en jobbintervju där jag måste handskaka med det motsatta könet väljer jag att gå emot Guds regler, trots att jag är medveten om dem, och handskakar ändå. Detta för att jag är rädd att lämna ett dåligt intryck redan vid min första träff med arbetsgivaren och därmed förlora anställningen. Innerst inne vet jag att Gud vill ha något annat från mig, men jag kan lätt komma med svepskäl för att ge mig själv rätten att agera fel.

  • ”Hur ska jag försörja mig själv om jag inte får jobbet?”, frågar den viskande rösten mig, bekräftande!

Eller i de fallen jag sminkar mig själv för att lyfta upp min skönhet som täcks med min slöja. Om jag nu inte gör det ständigt och överallt försöker jag åtminstone vara sminkad i vissa speciella tillfällen. Exempelvis om jag vill närvara på en jobbintervju eller delta i min egen examensceremoni eller andra fester. Här glömmer jag följa Honom igen då jag vill få större chans till anställningen eller känna mig själv vacker, trendig och uppskattad av allas ögon.

Många gånger känner jag starkt för att spendera min tid med att festa, fika, titta på film, spela eller lyssna på musik utan att en enda sekund se om denna fest, film, musik eller spel innehåller något som inte är tillåtet av Gud. Samtidigt har jag varken ork eller lust för att lägga tid på att be min bön, recitera Koran eller delta på en islamisk föreläsning. Detta trots min vetskap om hur mycket Gud har rekommenderat det för mig. Därför skjuter jag oftast upp på det genom att säga till mig själv:

  • ”Inte nu… inte idag … jag kan inte lämna spelet just nu. ”

FullSizeRender[1]

Vi strävar efter hög utbildning och status, bra jobb, attraktiv partner, nöje som fester & resor och spel, egendomar, lyxig lägenhet eller villa, lyx bil och mycket annat materialistiskt i vilket pris som helst och ändå tror vi att vi följer endast Honom och inte alls något annat.

Många argumenterar med att islam inte är emot dessa nöjen och strävanden. Naturligtvis är inte den det heller, men till en vis mån och gränd. När man tappar gränsen sjunker man ner i det materialistiska. Man börjar sträva efter det i vilket pris som helst. Med andra ord bryr man sig inte om den skulle avvika, även i några få procenten, från Guds ord och regler. Det är vad islam varnar oss för. Detta eftersom man då har blivit helt bunden till detta livet, fastän man ber och fastar och tycker om sin tro.

Det som händer är att bön och fasta blir numera en vanesak som inte leder till någon utveckling. Oftast kan man även känna att man har tappat lust och ork för de gudomliga handlingarna. Ändå fortsätter man utföra det i följd av en långvarig vana. Man känner sig istället mer peppad för att inredda sitt hem, delta på en fest, shoppa, spela osv.

Därför är det viktigt för mig att tänka ännu en gång innan jag säger vad jag egentligen följer. Jag kan säga att jag följer endast Allah om jag följer Honom och strävar efter att vinna Hans belåtenhet i alla mina steg, i alla mina andetag, under sömnen och i vakenhet.
När jag har uppnått detta och uppriktigt strävat efter detta kommer jag kunna bli min tids Imams(AJ) uppriktiga vän.

Hemland

ala

Kanske känner du igen dig själv i denna känsla jag kommer att beskriva. Att vara en andra-tredje generations invandrare är otroligt påfrestande. I vårt vackra Svearike kan varken vi själva eller andra kalla oss för svenskar. När vi åker till våra föräldrars hemland kan vi inte känna oss hemma där och folk där ser oss som svenskar. Man har på något sätt hamnat i en osynlig ”zon” mellan flera landgränser. Man kan, oavsett hur mycket man försöker, inte känna sig helt 100% hemma i något land. Frågan ”Var är ett hemland?” ekar ständigt i huvudet. Är det där man har familj? Eller vänner? Eller kanske jobb? Vad om man har en av varje faktor i varsitt land? Då kvarstår den ekande frågan och det konstanta sökandet efter ett ”Hemland”. Man är rastlös och i ständig oro.

Mitt i alla tankar strålar ett ljus i hjärtat som lyser upp den mörka hinnan och som ger ro till själen:

الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

[13:28] De som tror och vars hjärtan blir stilla när Guds namn nämns –
är det inte så att då Guds namn nämns blir människohjärtat stilla?

Hemland är där hjärtat finner ro. Kan det finnas vackrare land än där hjärtat finner ro vid Allahs(SWT) hågkomst?