Hur intensivt vill vi vara med?

pasted_image_at_2015_10_20_07_21_pm

Det berättas att när Qasim(A), son till Imam Hassan(A), frågade Imam Hossein(A) om tillåtelse till att kämpa i kriget i Karbala så sade Imam Hossein(A) först nej. Qasim(A) insisterade och frågade igen, men Imam Hossein(A) fortsatte att neka honom tillåtelsen. Igen och igen frågade han, och med tårar i hans ögon bad han om tillåtelse till att närvara med Imamen(A) i Karbala.

Imam Hossein(A) gav honom då tillåtelsen, omfamnade honom, och inte bara var det nu Qasim(A) vars tårar föll, utan Imam Hossein(A) grät intensivt tillsammans med honom.

I vårt egna slagfält idag, här och nu, är vi verkligen Qasim(A) för vår tids Imam(AJ)? Om något kommer upp i vår väg mot slagfältet, hur intensivt är vi beredda på att göra för att få vara med ändå? Hur gärna vill hjärtat vara med tillsammans med våra syskon, när de redan idag kämpar för vår tids Imam(AJ)? Vad är vi beredda att få göra för att få vara med?! Om något säger nej till oss, kommer vi enkelt dra oss tillbaka? Eller drar vi oss tillbaka av annat i vardagen, att vi inte ens har känsla till att ens fråga och anstränga oss om att få vara med? Hur mycket kan vi insistera på att hjälpa vår Imam(AJ) innan vi ger upp? Hur intensivt vill vi vara med?

Natten till Muharram

IMAM HOSSEIN(A)

Imorgon är den första dagen av Muharram, och i natt känns det i hela hjärtat att det är något mycket speciellt som väntar. Ögonen är sömnlösa och det känns djupt inom en själv. Länge har man nu längtat inför de andliga doserna som under morgondagen, och som redan i natt för morgondagens skull, har börjat strömma in i hjärtat.

Vad är det som gör att Muharram-dagarna känns så speciella egentligen? Är det människornas brinnande engagemang och kärlek som strålar ut och sprider sig? Är det själen som mår bättre i Guds aktiva hågkomst? Är det gemenskapen som fröjdar hjärtat? Egentligen är det en sorglig högtid, så vad finns det i våra tårar som gör att hjärtat ändå trivs i och vill ha mer av? Hur kommer det sig att just sorg är det som inleder vårt år? Vad vill det säga oss?

Hur kommer det sig att många av våra Imamer(A) levde i sorg, men med det lyckades med sin roll för sin tid? Hur kommer det sig att Seyyeda Zaynab(A) bar så stora laster av sorg, för att senare äras och upphöjas förevigt efter?

Varför är vi sorgsna i nio dagar inför Ashura-dagen då händelserna egentligen inträffade? Kan det inte vara för att förbereda oss, nio dagar i rad, rena oss sakta men säkert, tills vi i stunden kan ta emot känslan i dagen då det verkligen gäller? Kan det inte vara ett sätt att säga ”vi är redo O Imam(AJ), innan själva Ashura!”?! För vem är värden av denna sorg? Vem ska vi söka oss till egentligen och beklaga hos? Vem är det som är djupast sorgsen och varför?

O Imam(AJ), vi kommer redan första dagen av Muharram till dig, för att du älskade inte ska vara ensam i din sorg. Vi kommer tillsammans, hand i hand, enade med din kärlek som vi delar med dig. Vi vill inleda första dagen av vårt år med din närhet. Hjälp oss i år, efter väntan under Ashura år efter år, vid helighet av denna kommande Muharram, till att stärkas och ta starka steg fram, så att det blir din sista Muharram i ghaybah inshaAllah!

Hur länge ska du få vänta på mig?

Varför ser vi inte Imamen(AJ)

En dag kom en av Allamah Tabatabais(RA) lärjungar till honom och sa: mästare, skulle du kunna väldigt enkelt förklara varför vi inte ser Imamen(AJ)?

Allamah sa till honom: skulle du kunna vända dig och sitta med ryggen mot mig.

Lärjungen gjorde som han blivit tillsagd. Allamah sa då till honom: kan du nu se mig?

Lärjungen svarade: nej, jag kan inte.

Allamah sa då: varför kan du inte se mig?

Lärjungen sa: för att jag har ryggen mot er.

Allamah sa: förstår ni nu varför ni inte kan se Imamen(AJ); för att ni har ryggen mot Imamen(AJ). Vi har med synder och olydnad vänt ryggen mot Imamen(AJ) och samtidigt önskar vi se honom.

Salawat för Imamens(AJ) faraj

Vad vill Gud säga oss?

Vad vill Gud säga oss?

Det berättas att en dag kom en person till Profeten(S) och frågade om hans följeslagare och bad honom berätta. Profeten(S) började berätta om flera av sina följeslagare. Personen frågade: hur kommer det sig att du inte nämner Ali. Profeten(S) svarade: du frågade om följeslagare; Ali är mitt nafs! Ändra din fråga och fråga om mitt nafs så berättar jag om Ali.

 

Idag var det årsminnet av Mubahala dagen, en av de speciella dagarna då Gud visar Ahl al-Baits(A) ställning och betonar det med Sina ord i den heliga Koranen:

فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنفُسَنَا وَأَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ

”Så vem än argumenterat mot dig i detta efter vad som kommit dig till del utav kunskapen, så säg [till dem]: kom [låt oss] kalla våra söner och era söner och våra kvinnor och era kvinnor och oss själva och er själva, sedan vi vädjar, så låter vi Guds förbannelse vara över de som ljuger.” (den heliga Koranen 3:61)

Det är i denna vers och i samband med denna händelse som Imam Ali(A) anges vara Profetens(S) nafs. Men det finns fler hårfina detaljer inbäddade i denna vers.

Notera att Profeten(S) säger: ”… så låter vi Guds förbannelse vara över dem som ljuger.” Guds förbannelse över de som ljuger sker alltså via dem. Det i sig visar wilayat av Ahl al-Bait(A) samt att Guds vilja sker via Hans Wali.

Det andra är att de som förbannelsen ska kallas över, refereras det till som ”de som ljuger”. Har man ingenting att meddela så har inte ljugande någon betydelse. Står man och bara tittar på som åskådare så kan man inte vara ljugande. Med andra ord hade båda sidor kommit med ett meddelande/kungörelse och förbannelsen skulle sändas mot dem av dessa som ljög. Det innebär att utöver Profeten(S) har Imam Ali(A), Fatima Zahra(A), Imam Hassan(A) och Imam Hossein(A) något att meddela…

 

Det är också en dag som idag då Imam Ali(A) skänkte sin ring, medan han var i rokoo’, till den behövande som kommit in i moskén och bett om hjälp men ingen hade hjälpt. Det var då Gud sände versen:

إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ

”Sannerligen är er Wali (förmyndare och ledare) Gud och Hans Sändebud och de vilka antagit tron; vilka upprätthåller bönen och kommer med zakat (allmosa) och det medan de är i rokoo’ (bugande i bön)” (den heliga Koranen 5:55)

 

Det är också i dessa dagar som surah al-Insans inledande verser nedsändes då Imam Ali(A), Fatima Zahra(A), Imam Hassan(A) och Imam Hossein(A) fastade i tre dagar. Ena dagen efter den andra knackade vid iftar en behövande på dörren och bad dem om hjälp. I varje dag skänkte dem det enda de hade till iftar för Guds skull.

 

Det är intressant hur månaden Thul Hijja samlar flera av Ahl al-Baits(A) stora dagar, där i synnerhet Imam Alis(A) wilayat betonas och Ahl al-Baits(A) ställning uppdagas.

Allt detta ledde till att en fråga dök upp:

Hur kommer det sig att den månad där Gud låtit obligatorisk Hajj infalla, innehåller de viktigaste händelserna som relaterar till wilayat? Råkar det bara vara så eller säger Gud oss något?

Hur kommer det sig att besvarande av Guds kall, muslimernas samling i endräkt, kretsande kring Hans Hus Ka’ba, löpandet av sträckan mellan Safa och Marwa, avståndstagande från Shaitan samt offrande och underkastelse inför Gud samlas parallellt tillsammans med Ghadir, Mubahala, ”er Wali är Gud och Hans Sändebud och de troende som skänker medan i rokoo’”, surah al-Insan?

Vad vill Gud säga oss med detta?

Allahomma ajjel le waliyyek al-faraj

Eid av Wilayat

Eid Ghadir

Alhamdulillah som låtit oss vara utav de som hållit fast vid Amir al-mo’menins wilayat.

********

Ghadir var det vanliga folkets Karbala och Karbala var de förtrogna följeslagarnas Ghadir; i Ghadir, först när bay’a (trohetsed) svors blottades svek och i Karbala, först när bay’a lyftes bort blottades trofasthet.

*********

Ziyarat AminAllah högst rekommenderat på denna dag och varje dag:

اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا اَمينَ اللهِ في اَرْضِهِ وَحُجَّتَهُ عَلى عِبادِهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا اَميرَ الْمُؤْمِنينَ

Frid vare över dig, O Guds tillförlitlige på Hans jord, och Hans hujja (bevis och argument) över Hans tjänare. Frid vare över dig, O ’Amir al-mo’menin’

اَشْهَدُ اَنَّكَ جاهَدْتَ فِي اللهِ حَقَّ جِهادِهِ وَعَمِلْتَ بِكِتابِهِ وَاتَّبَعْتَ سُنَنَ نَبِيِّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ حَتّى دَعاكَ اللهُ اِلى جِوارِهِ فَقَبَضَكَ اِلَيْهِ بِاخْتِيارِهِ وَاَلْزَمَ اَعْدآئَكَ الْحُجَّةَ مَعَ ما لَكَ مِنَ الْحُجَجِ الْبالِغَةِ عَلى جَميعِ خَلْقِهِ

Jag vittnar om att du har kämpat en sann kamp för Gud, och handlat i enlighet med Hans bok, och följt Hans Profets(S) föreskrifter – frid vare över honom och hans hushåll – tills Allah(STW) bjöd in Dig till Hans närhet. Så Han tog [emot] Dig med Hans vilja, och vidhåll dina fiender hujjan (argumentet och beviset) tillsammans med vad du har utav [andra] klara bevis över alla Hans skapelser

  اَللّـهُمَّ فَاجْعَلْ نَفْسى مُطْمَئِنَّةً بِقَدَرِكَ راضِيَةً بِقَضآئِكَ مُولَعَةً بِذِكْرِكَ وَدُعآئِكَ مُحِبَّةً لِصَفْوَةِ اَوْلِيآئِكَ مَحْبُوبَةً فى اَرْضِكَ وَسَمآئِكَ صابِرَةً عَلى نُزُولِ بَلائِكَ شاكِرَةً لِفَواضِلِ نَعْمآئِكَ ذاكِرَةً لِسَوابِغِ آلائِكَ مُشْتاقَةً اِلى فَرْحَةِ لِقآئِكَ مُتَزَوِّدَةً التَّقْوى لِيَوْمِ جَزآئِكَ مُسْتَنَّةً بِسُنَنِ اَوْلِيآئِكَ مُفارِقَةً لاِخْلاقِ اَعْدائِكَ مَشْغُولَةً عَنِ الدُّنْيا بِحَمْدِكَ وَثَنآئِكَ

O Allah; låt mitt nafs (jaget) komma till ro med Din qadar (Guds bestämmelse) och tillfreds med Din qadha’ (Guds påbud), förälskat i Din hågkomst och duaa (åkallelse), kärleksfull till Dina awliya’ (vänner och efterföljare), älskad på Din jord och himmel, tålmodig i Dina [svåra] prövningar som sänts ner, tacksam för favören av Dina välsignelser, [ständigt] påmind om fulländandet av Dina välsignelser, längtandes efter lyckan att möta Dig, förberett med taqwa (gudfruktighet och fromhet), agerande i [enlighet med] Dina awliyas handlanden, avskild från Dina fienders uppförande, distraherad från dunya (denna värld) genom Ditt lovordande och prisande

اَللّـهُمَّ اِنَّ قُلُوبَ الْمُخْبِتينَ اِلَيْكَ والِهَةٌ وَسُبُلَ الرّاغِبينَ اِلَيْكَ شارِعَةٌ وَاَعْلامَ الْقاصِدينَ اِلَيْكَ واضِحَةٌ وَاَفْئِدَةَ الْعارِفينَ مِنْكَ فازِعَةٌ وَاَصْواتَ الدّاعينَ اِلَيْكَ صاعِدَةٌ

O Allah; sannerligen är de ödmjuka hjärtana till Dig tillgivna, och de strävandes vägar till Dig funna, och de fanor som är riktade till Dig uppenbara, och de erkännande hjärtana har till Dig tagit sin tillflykt, och rösterna av de åkallande [som kallar till Dig] är till Dig uppstigande,

 وَاَبْوابَ الاْجابَةِ لَهُمْ مُفَتَّحَةٌ وَدَعْوَةَ مَنْ ناجاكَ مُسْتَجابَةٌ وَتَوْبَةَ مَنْ اَنابَ اِلَيْكَ مَقْبُولَةٌ وَعَبْرَةَ مَنْ بَكى مِنْ خَوْفِكَ مَرْحُومَةٌ وَالاْغاثَهَ لِمَنِ اسْتَغاثَ بِكَ مَوْجُودةٌ وَالاْعانَةَ لِمَنِ اسْتَعانَ بِكَ مَبْذُولَةٌ

och besvarandets dörrar är för dem öppna, och åkallelsen av den som [innerligt] ber Dig är accepterad, och tawba (uppriktigt ångerfullhet och ombedjande om Guds förlåtelse) av den som vänder sig till Dig är mottagen, och tårarna av den som gråter av fruktan för Dig är förbarmade, och hjälpen för den som söker Din hjälp är befintlig, och stödet för den som söker stöd hos Dig är verkställt,

 وَعِداتِكَ لِعِبادِكَ مُنْجَزَةٌ وَزَلَلَ مَنِ اسْتَقالَكَ مُقالَةٌ وَاَعْمالَ الْعامِلينَ لَدَيْكَ مَحْفُوظَةٌ وَاَرْزاقَكَ اِلَى الْخَلائِقِ مِنْ لَدُنْكَ نازِلَةٌ وَعَوآئِدَ الْمَزيدِ اِلَيْهِمْ واصِلَةٌ وَذُنُوبَ الْمُسْتَغْفِرينَ مَغْفُورَةٌ وَحَوآئِجَ خَلْقِكَ عِنْدَكَ مَقْضِيَّةٌ

Och Dina löften till Dina tjänare är verkställda, och felstegen hos den som bönfaller dig är avskrivna, och handlingarna hos dem handlande för Dig är bevarade, och Dina välsignelser för Dina skapelser från Dig är nedsända, och de ökade förmånerna till dem är [ständigt] anslutna, och de ångerfullas synder är förlåtna, och Dina skapelsers begäran hos Dig är uppfyllda,

 وَجَوآئِزَ السّائِلينَ عِنْدَكَ مُوَفَّرَةٌ وَ عَوآئِدَ الْمَزيدِ مُتَواتِرَةٌ وَمَوآئِدَ الْمُسْتَطْعِمينَ مُعَدَّةٌ وَمَناهِلَ الظِّمآءِ مُتْرَعَةٌ

Och det lovliga av förfrågningarna av de frågande av Dig är försedda, och den ökade förmånen [till dem] är kontinuerlig, och borden [med föda] till de som söker föda förberedda, och källorna för de törstiga [rikligt] välfyllda,

اَللّـهُمَّ فَاسْتَجِبْ دُعآئى وَاقْبَلْ ثَنآئى وَاجْمَعْ بَيْنى وَبَيْنَ اَوْلِيآئى بِحَقِّ مُحَمَّد وَعَلِىّ وَفاطِمَةَ وَالْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ اِنَّكَ وَلِىُّ نَعْمآئى وَمُنْتَهى مُناىَ وَغايَةُ رَجائى فى مُنْقَلَبى وَمَثْواىَ .

O Allah; så besvara min duaa och acceptera mitt prisande [av Dig] och förena mig med mina awliya’ vid haqq (rätten och sanningen) av Profeten Mohammad(S) och Imam Ali(A) och Sayyeda Fatima(A) och Imam Hassan(A) och Imam Hossein(A). Sannerligen är DU mina välsignelsers förmyndare, och målet av min längtan, och ändamålet av min önskan, i min återvändnings- och nuvarande boning,

اَنْتَ اِلهى وَسَيِّدى وَمَوْلاىَ اغْفِرْ لاِوْلِيآئِنا وَكُفَّ عَنّا اَعْدآئَنا وَاشْغَلْهُمْ عَنْ اَذانا وَاَظْهِرْ كَلِمَةَ الْحَقِّ وَاجْعَلْهَا الْعُلْيا وَاَدْحِضْ كَلِمَةَ الْباطِلَ وَاجْعَلْهَا السُّفْلى اِنَّكَ عَلى كُلِّ شَىءْ قَديرٌ

DU är min Gud och min Herre och och min Mästare; förlåt för våra awliya’, och avlägsna från oss våra fiender, och distrahera de från att skada oss, och fastställ ordet av haqq (rätt och sanning) och låt det vara det upphöjda, och bestrid ordet av batil (orätt och osanning) ord och låt det vara det underlägsna; sannerligen mäktar DU allt [och DU har allt i Din makt].

Med alla syskons förenade salawat, må Gud påskynda vår väntade Imams(AJ) efterlängtade ankomst och låta oss vara utav hans förtrogna och trofasta följeslagare inshaAllah!

Vem bär ansvaret?

Vem bär ansvaret

Byggkran faller och dödar över 100, de skyller på vinden.
Vägar stängs och över 1000 trampas ihjäl och kvävs till döds, de skyller på pilgrimerna.

Senaste händelserna i Hajj har skakat om hela islamiska ummah och många av våra syskon har fått sätta sina liv till. Allt för AlSauds nonchalans som nu försöker skylla ifrån sig, trots att de själva orsakat händelsen.

Dessa förtryckare går som alltid för långt och vi har alla ett ansvar att sätta stopp för dem.

Hur många fler människoliv ska gå till spillo innan AlSaud tar sitt ansvar? Kan man inte ta sitt ansvar ska man inte vara vid makten heller.

Låt oss ta vårt ansvar och sprida detta budskap och kräva att AlSaud tar sitt ansvar eller avgår. För vidare budskapet.

#DownWithAlSaud #Step4justice

Labbayk – jag besvarar Ditt kall

Labbayk - jag besvarar Ditt kall

لَن يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَٰكِن يَنَالُهُ التَّقْوَىٰ مِنكُمْ

”Når aldrig till Gud deras [offerdjurens] kött och inte [heller] deras blod, utan når Honom taqwa (hjärtats gudfrukthet och fromhet) utav er…” (den heliga Koranen 22:37)

 

På dagen då alla dåliga egenskaper ska offras…

På dagen då allt man är fäst vid ska offras…

På dagen då nafs ska offras… och tro erhållas…

På dagen då Ibrahim(A) offrar sitt hjärtas Esma’il(A)… och Esma’il(A) ger upp sig själv…

På dagen då allt älskat ska kunna offras för den mest Älskade… och hela jag ska bli sojood för Dig…

På dagen då jag ska komma till Dig med mitt hjärta… och lämna det hos Dig…

På dagen då inget av mig ska bli kvar… och bara DU bestå…

På dagen då DU väntar på mig att gå ännu längre… och kunna offra allt för Din väntade…

På dagen där den enda som jag egentligen ska ge upp och offra är… jag själv…

Och på dagen då den som bara offrar annat än sig själv inte har förstått eid Adhha… inte har förstått andan av eid Qorban…

På denna vackra dag som DU låtit vara en eid för alla muslimer och en ära för Mohammad(S) och Aal Mohammad(A), O Allah, hjälp mig att idag och varje dag kunna offra allt som håller mig från Dig och utgör ett hinder och avstånd mellan mig och Din Hujja(AJ), med salawat över Din älskade Mohammad(S) och Aal Mohammad(S)

Allahomma salli ’ala Mohammad wa Aal Mohammad wa ajjel farajahom

Vad säger detta oss?

Vad säger detta oss?

وَأَذَانٌ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ إِلَى النَّاسِ يَوْمَ الْحَجِّ الْأَكْبَرِ أَنَّ اللَّهَ بَرِيءٌ مِّنَ الْمُشْرِكِينَ ۙ وَرَسُولُهُ ۚ

”Och [detta är] ett kungörande från Gud och Hans Sändebud till människor på dagen av den Stora Hajj att sannerligen är Gud frånsäger sig avgudadyrkarna, och [likaså är] Hans Sändebud…” (den heliga Koranen 9:3)

 

Idag är det en stor dag; dagen då alla som besvarat Guds kall och tagit sig till Hajj, samlas i ‘Arafa-öknen. Alla som ett – iklädda en likadan vit klädsel likt den man sveps i när man dött och utan någon skillnad mellan gammal och ung, rik och fattig, regenter och medborgare. Avskalat ner till att endast vara en människa med ett hjärta.

En dag då Gud bara väntar på Sina tjänare att återvända, bli rena och pånyttfödda. Med kortaste bön och erkännande under bar himmel, med duaa och minsta rinnande tår och brutna hjärta; Gud vill bara förlåta och omfamna Sin bortsprungna tjänare som återvänt hem. Och var vi än befinner oss kan vi vara denna tjänare som kommit med sitt skadade hjärta till Sin Herre som är den Enda som kan hela det.

Och hur är det då att Guds Wali, vår tids Imam(AJ), säkerligen finns där mitt bland hujjaj? Vad säger det till oss? Är det annat än att Gud i Imamens(AJ) välsignelse tar emot hela bunten? Är det annat än att rikta oss till linan som vi ska fatta tag i och kretsa kring, i varje plats och i varje tid, dag som natt och i vilket tillstånd vi än befinner oss?

 

Och hur är det att Imam Hossein(A) bryter sin Hajj på ‘Arafa-dagen och lämnar Mecka?

Hur är det att Imam Hossein(A) på ‘Arafa-dagen reciterar denna vackra djupa duaa och tar avsked? Hur är det att hans tårar öser som vårregn när han reciterar: O Gud, låt mig frukta Dig och företa sådan vördnad inför Dig att det är som att jag ser Dig?

Hur är det att Imam Hosseins(A) utsända sändebud Moslim ibn ‘Aqil(A) når martyrskap på ‘Arafa-dagen?

 

Hur är det att Ashura får sin officiella start på denna dag? Hur är det att avståndstagande och uppresning mot förtryck tar sig ett kliv idag?

Vad säger allt detta oss? Vad säger det om vår plikt? Vad gör vi för att följa deras spår? Vad gör vi i vår vardag för avståndstagande och motarbetande av det förtryck som begås mot människor runtom världen?

 

Det finns mycket att reflektera kring denna dag och kring våra eid-dagar som inleds i eid Fitr och fortsätter till eid Qorban och mynnar ut i Eid Ghadir.

 

Syskon, på denna dag höjer vi våra händer mot himlen med en salawat och ber Gud vid Hans Wali att förena oss med Hans Wali och göra oss redo för att motta vår väntade Imam(AJ) snart inshaAllah!

Vad vet vi om vår Imam(A)?

Vad vet vi om vår Imam(A)?

Imam Baqir(A) är vår enda Imam(A) som från både far och mors sida är Alawi och Fatemi – hans far Imam Sajjad(A) och hans mor dotter till Imam Hassan(A). Imamens(A) tillkallsnamn Baqir stod för Baqir al-‘oloom som innebär den som klyver upp kunskap och Imam Baqir(A) var den visaste i sin era.

Imam Baqir(A) är den Imam(A) som Profeten(S) sände en speciell hälsning till via Abu Ayyoub Ansari(RA).

Imam Baqir(A) skådade Ashura-händelserna med egna ögon och var på den tiden ett 5-årigt barn.

 

Men vad mer vet vi om vår Imam(A)?

Vet vi att Imam Baqirs(A) familj skyddade honom mycket för att fienderna inte skulle lyckas förgifta honom med mat? Och därför såg fienderna till att sätta förgiftade tyglar på Imamens(A) häst så att Imamen(A) skulle förgiftas via huden?

 

Vet vi att Imam Baqir(A) dödades vid en tid då hans shia hade lämnat Medina för att uträtta Hajj? Och att Hisham ibn AbdelMalik, dåtidens tyrann, utnyttjade tillfället för att verkställa sin plan?

 

Vet vi att Imam Baqir(A) var den enda Imamen(A) som såg till att det skulle hållas årsminne för hans martyrskap i tio år efter honom, för att på så vis låta förtrycket som begicks bevaras i historien?

 

Vet vi att Imam Baqir(A) är den enda Imam(A) på vars martyrskaps årsminne, befinner sig ingen av hans shia i Baqi’ och alla är på väg till ‘Arafat? Och att natten till hans martyrskap passerar förbi folktomt och i tystnad?

 

Bör vi inte fälla tårar över denna förtryckta Imam(A) i natt och be honom medla för oss och för påskyndandet av vår tids Imams(AJ) ankomst?

 

Vår tids Imam(AJ) som också är ensam utan hans shia som omger honom…

 

صَلَّ اللهُ عَلَيک يا أبا جَعفَر يا مُحَمَّد بنِ عَلي أیُّهَا البَاقِر يا بنَ رَسُولِ الله يا حُجَّةَ اللهِ عَلی خَلقِه یا سَيِّدَنا وَ مَولانا إنّا تَوَجَّهنا وَ استَشفَعنا وَ تَوَسَّلنا بِکَ إلی الله وَ قَدَّمناکَ بَينَ يَدَي حاجاتِنا يا وَجِيهاً عِندَ الله إشفَع لَنا عِندَالله

Salla-Allah ’alay ya Aba Ja’far ya Mohammad ibn Ali ya ibn RasoolAllah ya HojjatAllah ’ala khalqeh ya sayyedana wa mawlana enna tawajjahna wa estashfa’na wa tawassalna bek-a ela Allah wa qaddamnak-a bayn-a yaday hajatena; ya wajihan ’end-a-Allah eshfa’ lana ’end-a-Allah

Gud sände Sina välsignelser över dig O Aba Ja’far O Mohammad ibn Ali O Baqir O Guds Sändebuds(S) son O Guds Hujja över Hans skapelser O vår herre och ledare, vi riktar oss till dig och ber via din medling och vädjar via dig till Gud och för fram dig i våra förfrågande händer; O du med ställning hos Gud, medla för oss hos Gud

Säg mig; vad är skillnaden?!

Säg mig vad är skillnaden

De flydde för sina liv från Da’esh och lämnade sitt eget land efter att under flera år ha fördrivits och stått ut med ständigt dödshot. Hur många har inte förlorat sina liv eller sett sina nära och kära, små barn och unga män och kvinnor, halshuggna eller döda under ruiner? Med stor möda har de nu kommit till var de trott sig finna en bättre tillvaro. Men värst vad spår av samma hat de flytt från börjar göra sig synlig där de flytt till. Och det kanske inte är så konstigt; är det inte samma makter som ekonomiskt och politiskt finansierat och möjliggjort terroristernas fortsatta blodspillan i Syrien, desamma som nu mottar flyktingarna med batonger och tårgas?!