To be or not to be…

Facebook. Twitter. Instagram. Kik. Facetime. Whatsup. Viber. Aftonbladet. Vimeo. Youtube. Skype. flickr. tumblr. Linkedin. Google. foursquare. Blogger. meetup. Technorati. reddit. friendster. meemi. Yahoo. thisnext. dailybooth. eventful. folkd.com. wordpress. gather. Plurk. tribe. squidoo. badoo. ryze. vSocial. blogbeat. Congoo. gOFFICE. fotolog. XING. Wikipedia. Picasa. deviantART. newscloud.

Listan kan göras oändligt lång. Inte konstigt att ungdomar nuförtiden saknar fokus. Tankarna är utspridda. Det är så mycket att ta in. Hjärnan har så mycket att hantera. Så mycket information att bearbeta. Hur ska fokusen kunna bibehållas när man dagligen utsätts för 1000000 tecken, bilder, uttryck och signaler? Allt är så påfrestande och förväntningarna och kraven från samhället blir högre och högre. Man måste hänga med i strömmen, annars…..ja vad händer annars?

Vad skulle hända om man gick mot strömmen? Vad skulle hända om man inte gick med i/tog sig ut ur smeten? Hur skulle våra liv se ut om vi lämnade mobil, datur och surfplatta åt sidan? Vad tror ni?

201457102337790972129_sbig

Jemen blöder

Jemen blöder

Saudiska krigsflyg fortsätter sina attacker mot diverse områden i Jemen, resulterande i flera dödsfall och skadade samt stor förödelse.

Det Saudiska kriget mot Jemen startades den 26 Mars och har hittills krävt över 2500 martyrer, varav 400 är barn samt mer än 4000 skadade.

Målet yttras vara att tillbringa demokrati till det jemenitiska folket men istället raseras essentiell infrastruktur, tusentals civila mördas, flera tusentals skadas, civila bostäder, sjukhus och skolor jämnas med marken.

Det har till och med rapporterats att internationellt förbjudna vapen har använts av den Saudiska armen.

Det går inte att undvika tanken och frågan, sedan när blev en diktatur förespråkare för demokrati?
Och hur kommer det sig att ett fullskaligt krig i denna storlek och dess omfattande förödelse kan pågå med medias pinsamma tystnad?

Var är de som hyllar månaden Rajab?

7erydy0buw2z9i9106f

I domedagen kommer en gudomlig utropare ropa: ”Ayna al-Rajabiyoon?” Dvs. ”Var är de som hyllar och är anhängare av månaden Rajab?” Bland hela världens befolkning som har samlats för domen stiger upp endast en del människor medan ljuset av deras ansikte lyser upp hela området. De har krönts med kronor, smyckat med ädelstenar och är medföljda av tusen änglar som går vid deras vänstra och högra sida.

Detta kommer ur en återberättelse från Imam Sadiq(A). [Iqbal, s. 630]

Denna återberättelse är lika alla andra återberättelser om denna heliga månad leder till reflektioner.

Varför är denna månad så viktigt? Varför påbjuds man hela tiden att ta vara i den? Varför har så många gärningar och belöningar specificerat för just denna månad?

image003-717988

Vad toppar önskelistan?

Vad toppar önskelistan?

Visste du att du får önska vad du vill extra just ikväll. Om du fick välja helt fritt, vad skulle din högsta önskan vara? Vad är det djupaste ditt hjärta verkligen vill ha?

På denna natt som kallas laylat al-raghaeb, önskemålens natt, första torsdagen av månaden Rajab, vad toppar din önskelista?

Sen föll tanken in: Vad är hans högsta önskan? Vad är min Imams(AJ) högsta önskan? Vad vill Imamen(AJ) som själv toppar de bästa av Guds tjänares önskningar? Imamen(AJ) som Profeten(S) och Imam Ali(A), och alla Imamer(A) längtade efter och önskade se.

Jag vet att min Imam(AJ) vill högst av allt uträtta Guds vilja på jorden. Fast jag undrar, i hans vackra hjärta, visst önskar han att så många som möjligt av oss räddas på vägen?!

Så hur lik min Imams(AJ) önskemål är min önskan?

”O Allah, om DU låter mig inträda Ditt helvete så finns i det Din fiendes fröjd, och om DU låter mig inträda Ditt paradis så finns i det Din Profets(S) fröjd, och jag vid Gud vet att Din Profets(S) fröjd är mer älskad av Dig än Din fiendes fröjd.” (Imam Sajjads(A) duaa Abu Hamza Thumali)

Drömmen om elva stjärnor

brunn

Profeten Josefs(A) bröder hade för avsikt att döda honom, men han överlevde. Dem önskade utplåna hans historia, men istället höjdes hans ställning. Sedan sålde dem honom för att bli en slav, men istället blev han en kung. Därnäst försökte dem utplåna hans faders kärlek för honom, men istället ökade den.

Så oroa dig inte för människors planer, för Guds vilja övervinner allt.

”Ja, de smider sina planer, men Gud smider [också] Sina planer och Gud smider bättre planer än någon annan.” [8:30]

Ljus

Ljus

I mörkret finns inget ljus, varför man i mörker inte kan se. För att ett föremål skall synas måste det därför sända ut ljus. Seendet grundar sig således på att ljus som kommer från olika föremål, träffar ögat och ger upphov till en synförnimmelse.

Vissa föremål som solen, lampor, stearinljus och dyl. producerar själva ljus. Dessa föremål syns, fastän det annars är mörkt. De flesta föremål producerar dock själva inte ljuset utan de reflekterar det ljus som träffar dem. Dessa föremål syns bara, då ljus från annat håll träffar dem.

Ljuset kan vara svagt eller starkt och kan därför sägas ha en styrka. Styrkan hos en lampas eller en annan motsvarande ljuskällas belysning beror på avståndet till ljuskällan.

Då människan tillhör kategorin föremål som inte själva producerar ljus, kan det sägas att hon är i behov an en ljuskälla för att synas?

Så vilket ljus reflekterar du, hur starkt ljus utstrålar du egentligen idag och vad är din ljuskälla?

bigstock-heart-of-fruits-and-vegetables-184383741-700x646

Köpte en ny smartphone för ett tag sen. En Samsung 5 för att vara mer exakt. Generellt sett är det ingen skillnad på den jämfört med de äldre modellerna. Dock följer det med en app i denna modell som heter S Health. Det är en fullständig app som ska hjälpa användaren att uppnå en bättre hälsa. Appen innehåller en stegräknare, dvs varje steg du tar med mobilen i handen räknas, och den ger rekommendation om hur många steg per dag man ska ta för bästa hälsa. Den har även en pulsmätare som ska visa hjärtats tillstånd vid stillasittande läge. Appen mäter även stressnivån på personen. Förutom detta har den en utförlig träning-, mat- och livstidsprogramsreglering som ska hjälpa en att uppnå en bättre hälsa generellt. Det är helt enkelt en fullständig hälsocoach som ständigt påminner en och peppar en att leva ett sunt liv.

Varför pratas det om detta nurå, tänker ni säkert. Det är INTE för att göra reklam för Samsung, ingen van Iphone användare lär byta till Samsung ändå, så det är inte det som är syftet. Det som är intressant är att man i förväg ska fylla i lite information om sig själv och lite livssvanor, som tex. hur många timmars sömn man får, vad man äter och hur mkt man tränar osv. Efter att detta var slutfört så gjorde Coachen en rekommendation på vad man ska ändra i sin livsstil för att uppnå bättre hälsa.

Det är rekommendationer som de flesta känner till:

  • Prova stretcha två dagar i veckan
  • Minska söt- och saltätandet
  • Öva på att vara tacksam över ditt liv
  • Ät inte senare än kl 20:00
  • Inför vegetariska dagar i matschemat
  • Ät frukt
  • Nyttja tiden till träning på jobbet/på vägen genom vissa praktiska övningar.

Det är inga konstigheter med dessa rekommendationer egentligen. Många känner nog till dessa rekommendationer och följer det. Det som fick mig att tänka efter var SubhanAllah att det är samma rekommendationer som vi fått av Gud och Ahl al-Bait(A).

Då dök en fråga i huvudet på mig. Varför är det lättare att följa en Apps rekommendationer men inte Ahl al-Baits(A)? Dessa punkter har vi ju detaljerade i återberättelser från våra förebilder sedan 1400 år. Har vi i alla år väntat på att en App ska komma och säga till oss hur vi ska leva? SUCK